
- wspieranie dzieci z różnymi formami niepełnosprawności,
- integracja dzieci z autyzmem z rówieśnikami oraz stworzenie możliwości spotkania i budowania wzajemnych relacji,
- pokazanie, że każdy może być sportowcem i każdy ma szansę osiągnąć sukces na miarę swoich możliwości,
- możliwość pełnego zaangażowania osób z niepełnosprawnościami w życie szkolne,
- kształtowanie umiejętności organizacji społeczności szkolnej wokół wspólnego celu.
Konkurencje drużynowe przebiegały w miłej i sportowej atmosferze oraz służyły integracji, rozwijaniu i wzmacnianiu więzi naszych uczniów.
W piątek 11 kwietnia odbyła się część edukacyjna Niebieskich Igrzysk, która miała na celu przybliżenie naszym uczniom neuroróżnorodny sposób odbierania świata przez osoby w spektrum oraz budowanie postawy otwartości wobec różnorodności.
W poniedziałek 14 kwietnia uczniowie kl. 4 – 8 uczestniczyli w relaksacji z pedagogiem p. Pauliną Jóźwiak, jaką był trening Jacobsona. Głównym celem treningu Jacobsona była nauka kontroli nad ciałem i rozwijanie umiejętności rozluźniania mięśni, co pomaga w redukcji stresu, poprawie snu i radzeniu sobie z lękiem. Dzięki ćwiczeniom relaksacyjnym uczniowie mogli poprawić swoje ogólne samopoczucie oraz zwiększyć swoją samokontrolę nad nieprzyjemnymi emocjami i stresem. Dzieci z oddziału przedszkolnego odbyły zajęcia jogi z instruktorem jogi dla dzieci p. Bogumiłą Chrostek. Dzieci w trakcie zajęć rozwijały umiejętność skupienia uwagi i koncentracji, jednocześnie rozwijały kreatywność i wyobraźnię, co na pewno przyczyniło się do wspierania ich rozwoju emocjonalnego i psychicznego.
Wtorek był dniem spotkania z dietetykiem p. Damianem Janickim, który przeprowadził zajęcia dla 3 grup uczniów z klas: 0 – 3, 4 – 6 i 7 – 8. Pan dietetyk w ciekawy sposób dostosowany do grupy wiekowej omawiał jak ważne jest zdrowe odżywanie się i jaki jest jego wpływ na organizm oraz podkreślał wagę kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych. Zajęcia te miały na celu zwiększyć świadomość na temat roli, jaką odgrywa prawidłowe żywienie w życiu i zdrowiu ucznia, a także nauczyć go jak podejmować świadome wybory żywieniowe. Starsi uczniowie dowiedzieli się dużo o szkodliwości dla zdrowia napojów energetycznych. Poznali alternatywy sięgania po napoje energetyczne w zamian za zdrowe przekąski i aktywność fizyczną.
Ostatni dzień Tygodnia Promocji Zdrowia to dzień zdrowych, wiosennych kanapek, które uczniowie przygotowywali wspólnie z wychowawcami. Zdobyta wiedza teoretyczna w trakcie zajęć z dietetykiem była w środę 14 kwietnia połączona z praktyką. Uczniowie przy robieniu kanapek kształcili odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijali kreatywność, wyobraźnię, ale również dbałość o higienę podczas sporządzania posiłków. Wspaniałe smaki i zapachy, różnorodne barwy i walory zdrowotne sprawiły, że zachwytom nie było końca. Było smacznie, kolorowo i zdrowo!
Paulina Jóźwiak
Zapraszamy do:GALERII ZDJĘĆ