Dziś jest czwartek, 22.05.2025, imieniny Heleny, Wiesławy
Wielkość tekstu:
A A+ A+
Jesteś tutaj: Strona główna » Szkoła Podstawowa w Dziadowicach » AKTUALNOŚCI » Tydzień Promocji Zdrowia

Tydzień Promocji Zdrowia

uczniowie kl. 4 - 8 z plakatami podczas apelu z okazji Swiatowego Dnia Zdrowia

W Szkole Podstawowej w Dziadowicach w dniach 10 – 16 kwietnia obchodziliśmy Tydzień Promocji Zdrowia. Rozpoczęliśmy apelem pod hasłem ,,Zdrowe początki pełna nadziei przyszłość”, który przygotowała klasa IV pod opieką wychowawczyni p. Anny Węs. Hasło przewodnie tegorocznego Światowego Dnia Zdrowia, który corocznie przypada 7 kwietnia, podkreśla, jak ważne jest dbanie o zdrowie od najwcześniejszych lat życia oraz jak istotne jest zdrowie matek. Uczniowie kl. 4 – 8 przygotowali plakaty, które zaprezentowali i krótko omówili na apelu. Plakaty promowały zdrowe nawyki, zachęcały do aktywności fizycznej, zwracały uwagę na substancje chemiczne w żywości, wyjaśniały jak ważna jest profilaktyka współczesnych chorób cywilizacyjnych oraz dbanie o zdrowie matek i dzieci. W trakcie apelu odbył się również quiz dla dzieci z kl. 0 – 3 i drugi dla uczniów klas starszych, który sprawdził wiedzę uczniów dotyczącą zdrowia, prawidłowych nawyków żywieniowych czy higienicznych. 

W tym samym dniu rozpoczęliśmy w szkole Niebieskie Igrzyska – część sportową. Celem części sportowej, którą przeprowadził trener Grom Malanów oraz pracownik OSIR-u Pan Piotr Gronostaj wspólnie z nauczycielem wychowania fizycznego Panią Marzeną Osińską było:
- wspieranie dzieci z różnymi formami niepełnosprawności,
- integracja dzieci z autyzmem z rówieśnikami oraz stworzenie możliwości spotkania i budowania wzajemnych relacji,
- pokazanie, że każdy może być sportowcem i każdy ma szansę osiągnąć sukces na miarę swoich możliwości,
- możliwość pełnego zaangażowania osób z niepełnosprawnościami w życie szkolne,
- kształtowanie umiejętności organizacji społeczności szkolnej wokół wspólnego celu.

Konkurencje drużynowe przebiegały w miłej i sportowej atmosferze oraz służyły integracji, rozwijaniu i wzmacnianiu więzi naszych uczniów.

W piątek 11 kwietnia odbyła się część edukacyjna Niebieskich Igrzysk, która miała na celu przybliżenie naszym uczniom neuroróżnorodny sposób odbierania świata przez osoby w spektrum oraz budowanie postawy otwartości wobec różnorodności.

W poniedziałek 14 kwietnia uczniowie kl. 4 – 8 uczestniczyli w relaksacji z pedagogiem p. Pauliną Jóźwiak, jaką był trening Jacobsona. Głównym celem treningu Jacobsona była nauka kontroli nad ciałem i rozwijanie umiejętności rozluźniania mięśni, co pomaga w redukcji stresu, poprawie snu i radzeniu sobie z lękiem. Dzięki ćwiczeniom relaksacyjnym uczniowie mogli poprawić swoje ogólne samopoczucie oraz zwiększyć swoją samokontrolę nad nieprzyjemnymi emocjami i stresem. Dzieci z oddziału przedszkolnego odbyły zajęcia jogi z instruktorem jogi dla dzieci p. Bogumiłą Chrostek. Dzieci w trakcie zajęć rozwijały umiejętność skupienia uwagi i koncentracji, jednocześnie rozwijały kreatywność i wyobraźnię, co na pewno przyczyniło się do wspierania ich rozwoju emocjonalnego i psychicznego.

Wtorek był dniem spotkania z dietetykiem p. Damianem Janickim, który przeprowadził zajęcia dla 3 grup uczniów z klas: 0 – 3, 4 – 6 i 7 – 8. Pan dietetyk w ciekawy sposób dostosowany do grupy wiekowej omawiał jak ważne jest zdrowe odżywanie się i jaki jest jego wpływ na organizm oraz podkreślał wagę kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych. Zajęcia te miały na celu zwiększyć świadomość na temat roli, jaką odgrywa prawidłowe żywienie w życiu i zdrowiu ucznia, a także nauczyć go jak podejmować świadome wybory żywieniowe. Starsi uczniowie dowiedzieli się dużo o szkodliwości dla zdrowia napojów energetycznych. Poznali alternatywy sięgania po napoje energetyczne w zamian za zdrowe przekąski i aktywność fizyczną.

Ostatni dzień Tygodnia Promocji Zdrowia to dzień zdrowych, wiosennych kanapek, które uczniowie przygotowywali wspólnie z wychowawcami. Zdobyta wiedza teoretyczna w trakcie zajęć z dietetykiem była w środę 14 kwietnia połączona z praktyką. Uczniowie przy robieniu kanapek kształcili odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijali kreatywność, wyobraźnię, ale również dbałość o higienę podczas sporządzania posiłków. Wspaniałe smaki i zapachy, różnorodne barwy i walory zdrowotne sprawiły, że zachwytom nie było końca. Było smacznie, kolorowo i zdrowo!

Paulina Jóźwiak

Zapraszamy do:GALERII ZDJĘĆ


Pozostałe aktualności